2012. június 30., szombat

Bableves gazdagon, nem csak gazdagoknak!


Bableves

 Hozzávaló:
  • 1 cs. vegyes nagy szemű bab
  • 200 gr. füstölt hús
  • 3 db. zöldség
  • 5 db. sárgarépa
  • 1 db. hagyma
  • 2-3 szem burgonya
  • kevés olaj
  • rizsliszt
  • őrölt pirospaprika
  • tejföl

Elkészítése:

Előző este megmossuk a babot, majd az edényben vizet öntünk rá hogy ellepje. Másnap miután leöntöttük a babról a maradék vizet, áttesszük egy főzőedénybe, és újra vizet öntünk rá úgy, hogy éppen ellepje. (Ha felforrt, én az első levet mindig leöntöm, mert a puffasztó hatását ezzel gyengítem a babnak.) Ezután az edényt félig megtöltöm vízzel. Ha felforrt a bab, beleteszem a kockára vágott füstölt húst. Megtisztítom a sárgarépát, zöldséget, hagymát és a burgonyát. Beleteszem a zöldségeket a levesbe és ízesítem fél evőkanál ételízesítővel. Ha megfőtt minden a levesben, elkészítjük a rántást. Kisebb edénybe olajat öntünk, és kis hőfokon feltesszük melegedni. Vigyázzunk nehogy nagyon felhevüljön az olaj, mert a rizsliszt könnyen meg éghet és a leves keserű lesz! Az edényt levesszük és rizslisztet öntünk hozzá, majd megkeverjük. Ha a rizsliszt megpirul, hozzá keverjük az őrölt pirospaprikát, és addig keverjük míg a paprika is megpirul. Felöntjük kevés vízzel és csomó mentesen elkeverjük. Bele öntjük a bablevesbe, jól elkeverjük és 5-10 percig főzzük még. Tálalhatjuk tejföllel, almaecettel.


Egy kis desszert sem maradhat el.

Ribizlis vanília puding


Hozzávaló:
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3-5 ek. cukor
  • ribizli
  • 5 dl. tej /laktóz érzékenyeknek laktóz mentes tejet, tejfehérje érzékenyeknek szója vagy rizstejet tudom ajánlani/

Elkészítése:

Elkészítjük a pudingot a csomagolás hátoldalán lévő recept szerint. Az edényünket vízzel kiöblítjük és a megmosott ribizlit bele tesszük. A félig kihűlt pudingot ráöntjük a ribizlire. Miután kihűlt egy tányérra kifordítjuk és tálalhatjuk azonnal. Ízesíthetjük gyümölcs öntetekkel is.
Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. A pudinghoz ajánlom a Dr.Oetker pudingport mert glutén mentes! :)Nagicsa

    VálaszTörlés