Ma úgy gondoltam valami finomsággal lepem meg kis családomat,
és túrógombócot készítettem nekik.
Hozzávalók:
- fél kg túró
- 6 ek. kukoricadara
- 6 ek. cukor
- 2 db tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- mazsola
- gluténmentes morzsa
- tejföl
- porcukor
(kb. 12 db „tojás” nagyságú gombóchoz elég!)
Elkészítése:
Összekeverjük egy edénybe a túrót, kukoricadarát, cukrot,
tojást, vaníliás cukrot, citromhéjat és a mazsolát. Ha valaki nem szereti ki is
hagyhatja a mazsolát belőle. Egy órát hagyjuk a hűtőben pihenni. Ha letelt az
idő kivesszük a hűtőből, és ha nem elég sűrű a massza még rakjunk bele
kukoricadarát. Zepter vagy AMC edény alját beolajozzuk, majd ujjnyi vastagon
bele tesszük a gluténmentes morzsát. Gombócokat formálunk a masszából és a morzsa tetejére rakjuk. Lefedjük az
edényt a fedővel és felrakjuk takaréklángra. Amikor a mutató a zöldmező
harmadába ér, levesszük a fedőt. Megforgatjuk a morzsában a gombócokat. A fedő
tetejét megtöröljük a párától, és visszahelyezzük az edényre. Ha a mutató ismét
a zöldmező harmadába ér elzárjuk, és hagyjuk még tizenöt percig főni tovább.
Porcukorral és tejföllel tálaljuk
Hagyományos elkészítése:
Egy edénybe 1liter vizet töltünk és egy kávéskanál sót adunk
hozzá. Ha a víz felforrt gombócokat formálunk a már említett módon előkészített
túróból és beletesszük a vízbe főni. Amikor a gombócok feljönnek a víz
felszínére még min. 2-3 percig hagyjuk őket. Közben kevés olajon pirítsunk meg
gluténmentes morzsát, és a szűrővel kiszedett gombócokat hempergessük meg
benne. Porcukorral és tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése