2012. július 1., vasárnap

Túrógombóc ahogy én készítem.


Ma úgy gondoltam valami finomsággal lepem meg kis családomat, és túrógombócot készítettem nekik.


Hozzávalók:

  • fél kg túró
  • 6 ek. kukoricadara
  • 6 ek. cukor
  • 2 db tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • mazsola
  • gluténmentes morzsa
  • tejföl
  • porcukor

(kb. 12 db „tojás” nagyságú gombóchoz elég!)

Elkészítése:

Összekeverjük egy edénybe a túrót, kukoricadarát, cukrot, tojást, vaníliás cukrot, citromhéjat és a mazsolát. Ha valaki nem szereti ki is hagyhatja a mazsolát belőle. Egy órát hagyjuk a hűtőben pihenni. Ha letelt az idő kivesszük a hűtőből, és ha nem elég sűrű a massza még rakjunk bele kukoricadarát. Zepter vagy AMC edény alját beolajozzuk, majd ujjnyi vastagon bele tesszük a gluténmentes morzsát. Gombócokat formálunk a masszából  és a morzsa tetejére rakjuk. Lefedjük az edényt a fedővel és felrakjuk takaréklángra. Amikor a mutató a zöldmező harmadába ér, levesszük a fedőt. Megforgatjuk a morzsában a gombócokat. A fedő tetejét megtöröljük a párától, és visszahelyezzük az edényre. Ha a mutató ismét a zöldmező harmadába ér elzárjuk, és hagyjuk még tizenöt percig főni tovább. Porcukorral és tejföllel tálaljuk

Hagyományos elkészítése:

Egy edénybe 1liter vizet töltünk és egy kávéskanál sót adunk hozzá. Ha a víz felforrt gombócokat formálunk a már említett módon előkészített túróból és beletesszük a vízbe főni. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére még min. 2-3 percig hagyjuk őket. Közben kevés olajon pirítsunk meg gluténmentes morzsát, és a szűrővel kiszedett gombócokat hempergessük meg benne. Porcukorral és tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése