Meleg nyári napokra egy könnyű étel.
Hozzávalók:
- 2db kis fej káposzta
- 500g darált sertéshús, /de lehet pulyka, csirke is/
- 3dl. rizs
- 2 kávéskanál őrölt pirospaprika, /de nem muszáj belerakni/
- 2 kávéskanál ételízesítő /vegeta/
- 1 kávéskanál őrölt kömény sertéshúshoz
- bors, ízlés szerint
- 4dl víz
- 1db nagykupa tejföl
Elkészítése:
Darált húst összekeverjük a fűszerekkel és a megmosott,
lecsepegtetett rizzsel. Kicsit állni hagyjuk. Addig a káposztát megmossuk, kettévágjuk
és a torzsáját kivágjuk, majd felszeleteljük. A zepter 6,7l-es edényét vagy a
6l-es ovális sütő edényét használhatjuk. Az edény aljába rakjuk a káposzta
egyik felét, picit megsózzuk. A bekevert datált húst rá rakjuk egyenletesen a
káposztára. A tetejét lefedjük a maradék káposztával. Ismét megsózzuk a
káposztát. 4dl vizet öntünk rá. A tejfölbe egy kávéskanál ételízesítőt teszünk
és a káposzta tetejére öntjük egyenletesen. A fedőt ráhelyezzük és feltesszük a
tűzte főni. Ha a zöldmező közepén van a mutató, takarékra tesszük. Mikor a
piros mezőbe ér a mutató, kész van az ételünk és tálalhatjuk is.
Jó étvágyat!
Ötlet: savanyú káposztával is készíthetjük.
Elkészítése hagyományosan:
A darált húst pici olajon megpirítjuk, pici vizet enged
közben. A fűszereket bele keverjük és a megmosott, lecsepegtetett rizst hozzá
tesszük, közben kevergetjük. Felöntjük egy kis vízzel és megfőzzük a húst és a
rizst, ha igényli, pótolhatjuk a vizet. A megmosott káposztából kivágjuk a
torzsát és felszeleteljük. Pároljuk meg a káposztát pici sóval. A meg párolt
káposzta felét egy kivajazott jénaiba vagy magasabb falú tepsibe tesszük A
megpárolt darált húst a tetejére tesszük, majd ismét egy réteg párolt káposztát
teszünk rá. Az egész tetejét megöntjük tejföllel. Sütőben megsütjük, a teteje
szép sárgára fog pirulni.
Jó étvágyat!
Ötlet: Reszelt sajtot vagy sonka csíkokat is tehetünk
pluszba a tetejére sütés előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése