2012. július 18., szerda

Rakott káposzta


Meleg nyári napokra egy könnyű étel.


Hozzávalók:


  • 2db kis fej káposzta
  • 500g darált sertéshús, /de lehet pulyka, csirke is/
  • 3dl. rizs
  • 2 kávéskanál őrölt pirospaprika, /de nem muszáj belerakni/
  • 2 kávéskanál ételízesítő /vegeta/
  • 1 kávéskanál őrölt kömény sertéshúshoz
  • bors, ízlés szerint
  • 4dl víz
  • 1db nagykupa tejföl

Elkészítése:

Darált húst összekeverjük a fűszerekkel és a megmosott, lecsepegtetett rizzsel. Kicsit állni hagyjuk. Addig a káposztát megmossuk, kettévágjuk és a torzsáját kivágjuk, majd felszeleteljük. A zepter 6,7l-es edényét vagy a 6l-es ovális sütő edényét használhatjuk. Az edény aljába rakjuk a káposzta egyik felét, picit megsózzuk. A bekevert datált húst rá rakjuk egyenletesen a káposztára. A tetejét lefedjük a maradék káposztával. Ismét megsózzuk a káposztát. 4dl vizet öntünk rá. A tejfölbe egy kávéskanál ételízesítőt teszünk és a káposzta tetejére öntjük egyenletesen. A fedőt ráhelyezzük és feltesszük a tűzte főni. Ha a zöldmező közepén van a mutató, takarékra tesszük. Mikor a piros mezőbe ér a mutató, kész van az ételünk és tálalhatjuk is. 
Jó étvágyat!
Ötlet: savanyú káposztával is készíthetjük.

Elkészítése hagyományosan:

A darált húst pici olajon megpirítjuk, pici vizet enged közben. A fűszereket bele keverjük és a megmosott, lecsepegtetett rizst hozzá tesszük, közben kevergetjük. Felöntjük egy kis vízzel és megfőzzük a húst és a rizst, ha igényli, pótolhatjuk a vizet. A megmosott káposztából kivágjuk a torzsát és felszeleteljük. Pároljuk meg a káposztát pici sóval. A meg párolt káposzta felét egy kivajazott jénaiba vagy magasabb falú tepsibe tesszük A megpárolt darált húst a tetejére tesszük, majd ismét egy réteg párolt káposztát teszünk rá. Az egész tetejét megöntjük tejföllel. Sütőben megsütjük, a teteje szép sárgára fog pirulni.
Jó étvágyat!
Ötlet: Reszelt sajtot vagy sonka csíkokat is tehetünk pluszba a tetejére sütés előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése